Na celkové hodnotě nemovitosti se podílí nejen stavba samotná, ale také oplocení či pergola. Investovali jste do nové bioklimatické pergoly nebo plotu a chcete tyto vedlejší stavby chránit? V tom případě se jednoznačně vyplatí sjednat si kvalitní pojištění, díky kterému můžete předejít vysokým finančním ztrátám.

Jaká jsou rizika spojená s nepojištěnými zahradními stavbami?

Podle průzkumu České asociace pojišťoven, který proběhl v roce 2023, má nemovitost pojištěnou 56 % Čechů. Součástí pojištění nemovitosti automaticky bývají i vedlejší stavby, jako jsou právě pergoly, garáže, bazény nebo ploty. V rámci hlavní stavby jsou vedlejší stavby pojištěny do limitu sjednaného v pojistce.

I když má podle průzkumu nemovitost a vedlejší stavby pojištěné nadpoloviční většina Čechů, 44 % Čechů svou nemovitost pojistkou nechrání, čímž se vystavují řadě rizik:

  • Živelní nebezpečí jako vichřice, požár nebo povodně,
  • pád stromu nebo jiných předmětů,
  • úder blesku,
  • vodovodní havárie,
  • škoda způsobená elektrickým přepětím,
  • loupež nebo vandalismus.

Pojďme se ještě blíže podívat na možné dopady nepojištěné pergoly. Zatímco v některých případech může dojít pouze k poškození částí pergoly (např. poškození látkových rolet či zahradního nábytku během silného větru nebo poškození elektroniky pergoly v důsledku blesku), v jiných může dojít ke kompletnímu zničení pergoly a poškození rodinného domu. Příkladem je škodní událost z roku 2022, kdy ve Zlíně shořela pergola a požár poškodil i část zateplení a střechy rodinného domu.

Postavili jste novou hliníkovou pergolu? Nezapomeňte aktualizovat pojistku

S finančními ztrátami se můžete v případě pojistné události potýkat nejen v situaci, kdy pojistku nemáte sjednanou, ale také pokud máte nemovitost takzvaně podpojištěnou. Podpojištěním se rozumí, že máte nemovitost pojištěnou na nižší částku, než je její hodnota v době pojistné události. V tomto případě by vyplacená částka nemusela pokrýt škody, ke kterým došlo.

Při stavbě pergoly nebo plotu je tak nutné myslet na to, že tímto krokem dojde k navýšení hodnoty nemovitosti a pojistku je třeba aktualizovat.

Luxusní bioklimatická pergola si zaslouží pojištění. Zdroj: Sunsystem.cz

Výběr správného pojištění pro zahradní pergoly a ploty

Jak už jsme nastínili, dnes jsou vedlejší zahradní stavby v podobě pergol a plotů běžnou součástí pojištění domácností, které na českém trhu nabízí řada pojišťoven. Při volbě pojištění nemovitosti vezměte v potaz nejen cenu pojištění, ale také rozsah krytí (požár, úder blesku, krupobití, vodovodní škody apod.), pojistné limity, výši spoluúčasti a v neposlední řadě limity spojené s vedlejšími stavbami. Pokud jsou limity nedostatečné, ve smlouvě je můžete navýšit dle potřeby.

Jak jednoduše srovnat nabídky pojišťoven a vybrat si tu nejvýhodnější? Pomocí internetového srovnávače pojištění.

Připojištění a další možnosti ochrany pergol a plotů

Pojišťovny zpravidla nabízejí několik variant pojištění nemovitosti. Ne vždy je však dostačující základní varianta, která je zároveň nejlevnější. Při sjednávání pojistky byste měli velkou pozornost věnovat možnostem připojištění a pojistným limitům.

Rozšířené možnosti pojištění domácnosti

K základním pojistným rizikům u pojištění domácnosti zpravidla patří požár, výbuch, úder blesku, vichřice, zemětřesení, pád stromu, tíha sněhu, vodovodní škody nebo sesuv půdy. Připojistit je možné vandalismus a odcizení, zkrat a přepětí, technické poruchy nebo atmosférické srážky.

Jednoznačně se vyplatí mít sjednané i pojištění odpovědnosti, které vás ochrání v případě, že něco z vaší nemovitosti někomu jinému způsobí škodu na zdraví či majetku. Může se například stát, že střecha zahradní pergoly vlivem silného větru odletí a poškodí sousední dům.

Správné nastavení pojistných limitů

V rámci pojištění nemovitosti bývají vedlejší stavby pojištěny do limitu sjednaného v pojistce. Většinou se jedná o 10 až 20 % z pojistné hodnoty nemovitosti. Pokud byste měli například nemovitost pojištěnou na 6 000 000 Kč, limit na vedlejší stavby by byl 600 000 až 1 200 000 Kč. Pokud jste si pořídili drahou pergolu, můžete ji připojistit nad rámec standardních limitů.

Na co myslet při sjednávání pojistky?

Při sjednávání pojištění nemovitosti se vždy dobře seznamte s pojistnými podmínkami uvedenými ve smlouvě, která také obsahuje výluky z pojištění. Abyste předešli případným komplikacím při hlášení škodné události, mějte nemovitost a její součásti pečlivě nafocené a uschovávejte si faktury, abyste je mohli v případě škody pojišťovně předložit.

Při stavbě nového hliníkového plotu nezapomeňte aktualizovat svoji pojistku. Zdroj: Sunsystem.cz 

Postup při hlášení škody a komunikace s pojišťovnou

Jak postupovat v případě, že dojde ke škodě?

  • Ze všeho nejdříve se snažte zabránit tomu, aby škoda nadále pokračovala, pokud například dojde k požáru, neprodleně zavolejte hasiče.
  • Neodstraňujete následky škody, pojišťovna po vás totiž bude požadovat podrobnou fotodokumentaci.
  • Škodu důkladně nafoťte, rozhodně platí, že čím více fotografií, tím lépe.
  • Škodnou událost co nejdříve nahlaste své pojišťovně.
  • Postup nahlášení škody najdete na webových stránkách pojišťovny, u které máte pojištění nemovitosti sjednané. Škodní událost je zpravidla možné nahlásit telefonicky, prostřednictvím online formuláře na webu pojišťovny nebo skrze aplikaci pojišťovny, případně na pobočce pojišťovny.
  • Se svou pojišťovnou se domluvte na návštěvě likvidátora, který provede prohlídku poškozeného majetku. Do doby jeho příchodu se nezbavujte zničených věcí ani nezasahujte do stavu domu nebo pergoly či plotu. Připravte si fotodokumentaci, faktury, účtenky apod.

Pojištění domácnosti, jehož součástí jsou i vedlejší stavby, je cestou, jak chránit svůj majetek. Například jen v roce 2023 se vyšplhal objem pojistných škod v České republice způsobených přírodními živly na 3,35 miliardy korun, jejich celkový počet činil 66 200. Tato vysoká čísla jsou důkazem toho, že je bohužel pravděpodobnost pojistné události poměrně vysoká. Dobře proto zvažte, jestli se vám nevyplatí novou pergolu nebo hliníkový plot pojistit.